Vaníliás epres piskóta glutén-, tej- és tojásmentesen – édesség, ami mindenki arcára mosolyt csal

2025.06.09

Sziasztok! Kata vagyok, az Életképfotók mögött álló nő, aki nemcsak az élet igazi, őszinte pillanatait örökíti meg a kamerájával, hanem mentes finomságokat is alkot a konyhában.
Ha szereted a jó sztorikat, finom recepteket és egy kis nevetést, akkor jó helyen jársz!

Mentes sütemény – szeretettel

Nemrég egy névnapi összejövetelre készítettem egy gyors glutén-, tej- és tojásmentes vaníliás epres piskótát.
Tudtam: szeretném, ha mi is ehetnénk valami finomat, és másoknak is ízlene a "mentes" finomság. Estére az egész tepsi süti elfogyott – szóval elmondhatjuk, hogy a család megmenekült a nassolási válságtól. 😄

Miért mentesen?

A mi esetünkben nem csak trendről van szó, hanem egészségügyi okokról is: autoimmun betegséggel élünk, ezért fontos, hogy odafigyeljünk, mit eszünk. De ez nem jelenti azt, hogy unalmas vagy ízetlen ételek kerülnek az asztalra – sőt!

A recept — egyszerű, puha és nagyon szerethető

Hozzávalók a piskótához:

  • 250 g gluténmentes Bake Free piskóta lisztkeverék
  • 90 g kókuszvirágcukor (vagy más alternatív édesítő)
  • 1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 310 g szobahőmérsékletű növényi tej (pl. Alpro) vagy víz

Tipp: csokoládé darával megbolondítható, ebben az esetben kevesebb édesítés kell hozzá. Én most így készítettem: 50 g csokoládé tortadara és 40 g kókuszvirágcukor.

Krémhez (opcionális):

  • 3 csomag Nyírfacukor vaníliás pudingpor édesítőszerrel
  • kb. 9 dl növényi tej pl. Alpro
  • ha extrán krémeset szeretnél: 2-3 ek növényi tejszín
  • ha sima vaníliás pudingot használsz, akkor édesítsd a csomagon szereplő recept vagy ízlés szerint

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegíted 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
  • Egy tálban összekevered a száraz hozzávalókat.
  • A nedves hozzávalókat hozzáöntöd a száraz keverékhez, és simára kevered.
  • Sütőpapírral bélelt és kiolajozott tepsibe öntöd (én most 35*22 cm átmérőjű tepsit használtam), és kb. 25 perc alatt készre sütöd (tűpróbával ellenőrizd).
  • Ha kihűlt a piskóta, megpakolod az eper réteggel, én most kb 1 kg-ot vettem.
  • Majd ráöntöd a pudingot még dermedés előtt!
  • Mehet a hűtőbe pár órára (vagy amíg valaki ki nem nyitja a hűtőt és fel nem falja 😄).

Tipp: Bármilyen gyümölccsel elkészítheted és a gyümölcs réteg kerülhet felülre is, reszelt citromhéjjal is megbolondíthatod.

Egy szelet történet minden tányéron

Ahogy a fotózás során, a sütésben is azt keresem, ami igazi, szerethető.
Egy jó kép és egy jó süti között sokkal több a közös, mint elsőre gondolnád: emléket teremt, örömöt ad, és ha jól sikerül, újra és újra kérik majd. 🙂

Köszönöm, hogy benéztél! Ha kipróbálod a receptet, írd meg, hogy ízlett, és ne felejts el egy képet is küldeni instára, facebookra vagy tiktokra– akár a sütiről, akár a mosolyról, amit kiváltott! 📸 + 🍰 = ❤️

legújabb bejegyzések: